У Росії ФСБ вербувала затриманих поліцією українців

СБУ викрила спроби російської ФСБ втягнення українців у злочинну діяльність на користь РФ

Про це повідомляє прес-служба СБУ

Зазначається, що у жовтні 2018 року двох харків'ян затримали працівники дорожньо-патрульної служби та передали ФСБ. Працівники ФСБ намагались отримати від українців підтвердження їх міфічних зв'язків із СБУ. 

Вони не здобули необхідних "зізнань" та під тиском змусили харків'ян погодитися на конфіденційне співробітництво. Подальші інструкції від кураторів ФСБ харків'яни мали отримувати телефоном. 

Після повернення в України чоловіки звернулися до правоохоронців та розповіли про обставини їх вербування спецслужбами РФ.

Як зазначила СБУ, такі випадки не є поодинокими і фіксуються також на тимчасово окупованих територіях України.

Зокрема, у жовтні 2018 року мешканець Лисичанська був завербований так званим "МГБ ДНР". Бойовики змусили його погодитися на співпрацю, вдавшись до методу психологічного тиску. 

Чоловік повинен був зібрати та передати терористам інформацію про дислокацію й переміщення підрозділів ЗСУ та діяльність правоохоронних структур після прибуття на підконтрольну українській владі територію Луганщини. А пізніше він повинен був здійснити диверсію у Лисичанську. 

Попри це, терористи погрожували завдати шкоди його вагітній дружині, щоб чоловік погодився виконувати усі завдання. 

Втім, чоловіком зацікавилась СБУ і наразі він надає свідчення стосовно обставин його вербування та поставлених завдань. 

У СБУ нагадали, що відповідно до ст. 111 Кримінального кодексу України державна зрада карається позбавленням волі строком до п`ятнадцяти років.