З щурів на людей "перестрибнув" екзотичний штам гепатиту

70-річна жінка в Гонконзі щойно стала другим пацієнтом з зареєстрованим випадком гепатиту Е, який раніше спостерігався лише у щурів. Один випадок може бути аномалією, але два вже можуть означати, що захворювання стає трансмісивним між видами

Про це повідомляє Science Alert.

"Тому що штам щурів ... сильно відрізняється від людського, люди думають, що він не зможе стрибнути на них", - каже Сиддхарт Шрідхара, один з головних дослідників з Гонконгу. "Це було клінічне відкриття".

Жінка була госпіталізована в травні 2017 року, скаржачись на різні симптоми, відповідні людській версії гепатиту E, включаючи біль у животі, втрату апетиту, втрату ваги і головні болі, повідомили в Управлінні охорони здоров'я Гонконгу

Її ніби то вилікували і відправляли додому, вона одужала. Але у вересні цього року, коли 56-річний чоловік з Гонконгу став першою людиною з відомим випадком гепатиту щурів у людей, чиновники охорони здоров'я почали розслідування.

Вони перевірили збережені зразки крові 70 пацієнтів в лікарні, у яких був діагностований гепатит E, і згадана вище жінка і чоловік виявилися хворими саме на цей штам. Однак, прямого зв'язку між двома пацієнтами немає.

Людська версія гепатиту Е поширюється, коли сліди людських фекалій, що містять вірус, забруднюють воду, предмети або руки, які вступають в контакт з ротовою порожниною. Він також може передатися через вживання недоготованого м'яса, але, безумовно, найпоширенішим вектором є забруднена фекаліями питна вода.

Як цей штам гепатиту передався від щурів до чоловіка наразі невідомо.Дослідники припустили, що людина з'їла щось із слідами щурячого посліду; або, можливо, її вкусив щур, але це не помітили.

Неможливо визначити джерело інфікування жінки. Вона повідомила, що не помічала щурів в своєму будинку і що вона не згадує жодних контактів з щурами. Але це не означає, що щурів там не було.

"Не бачила, це не означає, що контакту не було", - каже Шрідхара. «Можливо, що екскременти гризунів якимось чином потрапили в їжу, яку пацієнт з'їв".

У вересні експерти з Гонконзького університету заявили, що в першу чергу був заклик до активізації громадської гігієни, а Центр охорони здоров'я Гонконгу закликав Департамент продовольчої та екологічної гігієни впровадити заходи по контролю за гризунами.