"Жовті жилети" у Парижі: збираються десятки тисяч обурених цінами на пальне

Громадські активісти, які виступають проти зростання цін на пальне і підвищення податку на паливо, проведуть в суботу, 24 листопада 2018 року, акцію протесту в Парижі. За оцінками МВС Франції, на Марсове поле вийдуть близько 30 тис. чоловік

Правоохоронні органи готуються до того, що акції протесту можуть перерости в громадські заворушення, передає RFI.

Активісти подали в префектуру поліції Парижа кілька десятків повідомлень про мітинги. За задумом організаторів, основна акція повинна була пройти на площі Згоди неподалік від Єлисейського палацу, проте в МВС Франції заборонили "жовтим жилетам" протестувати поблизу резиденції президента, а також будівель Національних зборів і Міністерства внутрішніх справ. Влада пояснила це "міркуваннями безпеки".

При цьому проведення мітингу на Марсовому полі не влаштовує ані активістів, ані міськраду. Очільниця VII округу Парижа Рашида Даті виступила проти акції, заявивши, що організація мітингу на великому відкритому просторі "вимагатиме залучення додаткових сил поліції". Окрім того, за словами мера, Марсове поле занадто часто використовується для проведення заходів, не дивлячись на "крихкий" газон.

"VII округ Парижа не повинен платити за непопулярність цього зарозумілого уряду", - зазначила Даті.

Своєю чергою представники руху "жовтих жилетів" заявили, що не згодні з перенесенням акції на Марсове поле.

"Ми не мітингуватимо у цьому місці тільки тому, що нам його запропонували, - сказала одна з лідерів руху Летиція Деваль. - Уряд не повинен більше вирішувати, де ми будемо протестувати. Ми проведемо акцію по всьому Парижу: на набережній Сени, в торгових центрах ... ".

У переддень акції в п'ятницю, 23 листопада, міністр екологічних перетворень Франсуа Де Рюжі зазначив, що уряд не відмовиться від планів підвищити податок на паливо. Водночас в ефірі радіостанції RTL він сказав, що в Єлисейському палаці готові організувати громадські дебати і обговорити нові заходи, запропоновані кабінетом міністрів. В якому саме форматі пройдуть дебати, не уточнюється.

Довідка
 
Рух "жовтих жилетів" - це стихійний рух, який виник у соціальних мережах. Розпізнати одне одного учасники протесту повинні по жовтому аварійному жилету, покладеному під лобове скло. "Жовті жилети" протестують проти підвищення цін на паливо, екологічного податку, а також проти "несправедливої ​​політики уряду", що підриває купівельну спроможність населення. Протягом останнього року ціни на бензин зросли у Франції на 10-15%, а найпопулярніше в країні дизельне паливо подорожчало на 24%. Зараз вартість літра пального часто перевищує 1,6 - 1,7 євро.