Рада звернулася до ООН, ПАРЄ, НАТО, Європарламенту, ОБСЄ та ГУАМ щодо нападу РФ у Керченській протоці

Верховна Рада України звернулася до ООН, ПАРЄ, НАТО, Європарламенту, ОБСЄ та ГУАМ щодо нападу РФ у Керченській протоці

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Постанову №9341 про звернення підтримали 272 народних депутати.

У зверненні йдеться, що РФ вчинила акт збройної агресії проти України, як це визначено у ст. 2 Статуту ООН та положеннями Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 29/3314 від 14 грудня 1974 про визначення агресії, а також порушенням ст. 2 та Статті 21 Конвенції ООН з морського права.

"Дії РФ є продовженням збройної агресії проти України, яка розпочалась 20 лютого 2014 року та результатом якої стала незаконна окупація частини території України - Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей", - наголосили українські депутати.

Верховна Рада висловила Росії протест проти захоплення українських військових і техніки та зажадала від РФ надання невідкладної медичної допомоги пораненим українським морякам, забезпечення їхнього негайного безпечного повернення в Україну, а також повернення незаконно захопленого військового майна та відшкодування завданих збитків.

Україна також покладає на московський режим всю відповідальність за ескалацію в регіоні Азовського та Чорного морів і Керченської протоки та за підрив процесу мирного врегулювання українсько-російського збройного конфлікту.

Верховна Рада закликала міжнародне товариство вжити заходів для припинення російської агресії як на суходолі, так і на морі, до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України та запросила міжнародні організації направити спостерігачів у регіон Чорного та Азовського морів і Керченської протоки із пропозицією морським державам спрямувати в регіон військові кораблі, щоб запобігти подальшій агресії з боку Росії.

Також український парламент закликав міжнародних партнерів збільшити військову та іншу допомогу Україні для захисту територіальної цілісності та суверенітету.

"Закликаємо міжнародну спільноту адекватно реагувати на виклики і загрози, що несе Російська Федерація, оскільки політика умиротворення вже призвела до окупації частини території України - Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та деяких районів Донецької та Луганської областей", - йдеться у зверненні.