Запровадження воєнного стану: Кучма, Ющенко і Кравчук заявили про необхідність призначити вибори президента

Перший, другий і третій президенти України Леонід Кравчук, Віктор Ющенко та Леонід Кучма виголосили звернення з приводу пропозиції введення в Україні воєнного стану через агресію Росії в Керченській протоці

Звернення зачитав Леонід Кравчук, передає Еспресо.TV.

"Цинічний неприхований напад РФ на українські кораблі в Керченській протоці, захоплення суден і полонення військових є відвертим актом збройної агресії держави, яка вже окупувала 13% нашої території. Але чи стане введення в Україні воєнного стану найкращою відповіддю на цей виклик? Чи можливо саме задля запровадження на берегах Дніпра надзвичайного режиму Кремль і влаштував свою настільки зухвалу та демонстративну провокацію?" - сказав Кравчук.

Президенти України попередніх каденцій заявили про необхідність затвердження дати наступних виборів президента одночасно з введенням воєнного стану.

"Ми вважаємо, що одночасно з введенням воєнного стану депутати мають прийняти постанову про призначення президентських виборів на 31 березня 2019 року, як це передбачено чинною Конституцією", - сказав Кравчук.

На думку трьох президентів України, введення воєнного стану може призвести до повної заборони страйків, масових зібрань, політичних партій та громадських організацій, а також до правового хаосу.

"Ще один безпрецедентний ризик - правовий хаос. Кожна угода між правовими суб'єктами містить пункт про невиконання умов договору в зв'язку з обставинами непереборної сили, однією з яких є воєнний стан", - додав Кравчук.

Президенти вважають, що наслідками можуть стати замороження інвестпроектів, відтік капіталів і некерована інфляція.