Запровадження воєнного стану не змінює дати президентських виборів, - Княжицький

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький наголосив, що воєнний стан не скасовує і не переносить вибори президента

Про це пан Княжицький заявив в ефірі Еспресо.TV.

Княжицький зазначив, що вибори президента проводяться чітко датою, визначеною статтею 103 Конституції, а виключення можливі тільки у разі дострокового припинення повноважень президента.

"За загальним правилом вибори проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень президента. Виключення з цього правила допускається лише одне - у разі дострокового припинення повноважень президента".

Тобто Конституція не допускає можливості перенесення строку президентських виборів у зв'язку із введення воєнного стану. Проте, воєнний стан не дозволяє їх проводити.

Винятки з норм Конституції може запровадити власне Конституція, а не жодні інші нормативні акти.

"Винятки з конституційних норм встановлюються самою Конституцією, а не іншими нормативними актами. Отже, за будь-яких обставин, запровадження воєнного стану не змінює дати проведення президентських виборів", - заявив Микола Княжицький.

У понеділок, 26 листопада, відбудеться екстренне засідання Верховної Ради, де буде прийматися рішення про введення в Україні воєнного стану. Секретар РНБО Олександр Турчинов запропонував президенту ввести військовий стан строком на 60 діб.

Зазначимо, що перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила, що введення воєнного стану "не означає автоматичного скасування виборів"