Термін доставки вантажів на залізниці через брак локомотивів зріс удвічі

Хронічна нестача локомотивів і зношеність вагонів призводять до втрат для українського бізнесу та економіки

Про це у своєму блозі на сайті Обозреватель написав глава Асоціації власників вагонів Олександр Криворучко.

Через катастрофічний стан вантажні вагони простоюють від доби до тижня на залізниці. А термін доставки вантажів за останні п'ять років збільшився майже в два рази. 

"Так, за оперативними даними, величезні склади з вантажами і порожні вагони стоять (фактично покинуті) на станціях Кременчука (Південна залізна дорога), Супрунівка, Кривий Ріг - Сортировочна, Чертомлик, Апостолово, Приворот (Придніпровська з.д.). На початку листопаду на ст. Каменське більше доби стояли 5 составі, прийнятих до перевезень залізницею. "Порожняки" на станціях Приворот та Апостолово стоять більше 7 діб. За маршрутом Запоріжжя Ліве - Дніпрорудне (143 км) порожній состав поїзда під вантаж руди "пересувається" від 3 до 7 діб!", - підкреслив Криворучко. 

Основна причина – хронічна недостача двигунів у ПАТ "Укрзалізниця", а також зношеність парку на 96%. "Дефіцит тяги серйозно погіршує обіг вагонів. Це несе збитки для підприємств, які відправляють вантажі, збій термінів постачання (у тому числі на експорт) і взагалі - втрати для економіки", - продовжує Криворучко.

 До речі, в Комітеті Верховної Ради з питань транспорту надають інші дані: обіг вагонів уже зараз доходить до 17 діб, при нормі - 5-7 діб. На думку депутатів, колапс із перевезенням в "Укрзалізниці" відбувається вже не перший рік. Він обумовлений дефіцитом тяги і незадовільним станом інфраструктури.