Україна відкрила справу за порушення звичаїв війни проти "суду", який заарештував українських моряків

Прокуратура Криму розпочала справу проти "суду" Криму за намагання притягнути до відповідальності українських моряків за злочин, який вони не вчиняли

Про це повідомила Прокуратура Автономної Республіки Крим.

Згідно з їхньою заявою, вони почали справу проти "суду", який знаходиться в окупованому Росією Криму. 

Окупаційний суд звинувачують у тому, що вони порушують право військовополонених на неупереджене та нормальне судочинство, адже "суд" намагається притягнути до відповідальності українських моряків за злочини, які вони не вчиняли (не перетинали державний кордон).

Адже, відповідно до договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керчинської протоки, військові кораблі та інші некомерційні судна обох країн користуються свободою судноплавства. А також, згідно із Конституцією ООН, користуються правом транзитного переходу через протоку.

Зазначимо, що в понеділок, 26 листопада, з Майдану вирушила колона Національного корпусу. Колона потім прибула до будівлі Адміністрації президента, яка вимагала скасування цієї угоди. 

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов зазначив: "Українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Відтак, Росія зобов’язана дотримуватись відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками. 

Як повідомлялось раніше, 27 листопада підконтрольний Росії суд в Криму заарештував трьох українських моряків - Володимира Варемеза, Сергія Цибізова і Андрія Оприско, яких військові РФ захопили у полон на Керченській протоці