Йшли рятувати, але приспали: на берег Нової Зеландії викинулися 145 дельфінів

Дві зграї чорних дельфінів викинулися на берег в південній частині затоки Мейсон в західній частині острова Стюарт в Новій Зеландії - загалом близько 145 особин

Про це пише Science Alert.

На момент, коли дельфінів знайшли, половина з них вже померла. Іншу ж частину довелося приспати. Рен Леппенс, представник міністерства з охорони навколишнього середовища Нової Зеландії пояснив: "На жаль, ймовірність того, що решта дельфінів після спуску на воду виживе була вкрай мала. Проте, завжди важко приймати таке рішення".

Він також додав, що зважаючи на віддаленість місця, відсутність необхідного персоналу та стрімке погіршення стану тварин, евтаназія була найбільш гуманним рішенням.

Повернення дельфінів у воду потребує значних ресурсів та навченого персоналу і, в деяких випадках, спеціального обладнання. Експерти рекомендують принаймні одну людину на одну тварину тільки для того, щоб заспокоїти прив'язану істоту; але навіть тоді це небезпечне заняття.

"При стресі вони можуть пошкодити або навіть вбити людину невеликим  порухом плавника або хвоста. Вони також переносять хвороби, тому людям необхідно уникати контакту з виділеннями із їх організму", - попереджають у міністерстві. Таким чином, місія з порятунку перетворилася на місію з очистки берегової лінії.

Американська мандрівниця-блогер Ліз Карлсон була серед групи туристів на острові Стюарт, де знайшли китів: 

"Коли ми зрозуміли жах того, що бачили, ми все кинули і побігли прямо в воду", - розповідає вона. "У розпачі ми схопили їх за хвости, ми штовхали і кричали, але все було марно. Вони були такими великими і важкими, а усвідомлення того, що ми не могли їх врятувати було найгіршим що я колись відчувала".