Арешт 15 українських моряків у Криму. ПОВНИЙ СПИСОК

27 листопада окупаційний "суд" Криму заарештував до 25 січня 15 українських моряків, захоплених у полон під час військової агресії РФ у Керченській протоці

Відповідну інформацію опублікував журналіст Антон Наумлюк у Facebook. 

Список заарештованих українських моряків:

Зазначимо, що українські моряки Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока наразі поранені. 

Українців заарештували на 2 місяці - до 25 січня. Вони перебуватимуть у СІЗО Сімферополя, проте спочатку їх відвезуть до ФСБ для вручення підозри про "незаконний перетин кордону групою осіб за попередньою змовою" - за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ. Максимальне покарання за цією статтею - 6 років позбавлення волі.

Укранські моряки не визнають провини та не вважають, зробили щось незаконне.

Відео у "суді" окупованого Криму з одним із моряків, Юрієм Будзилом, опублікував "Крим.Реалії". 

 

Читайте також: Воєнний стан: причини і наслідки

Нагадаємо, у неділю, 25 листопада, українські військові кораблі здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь. Про свої наміри вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. Однак, замість того, аби забезпечити проходження Керченською протокою, російські диспетчери викликали кораблі ФСБ.

Невдовзі російські прикордонні кораблі типу "Соболь", "Дон", "Мангуст"та "Суздалець" "здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України". ФСБ заявила про "провокацію" України в "російських територіальних водах".

Згодом командування Військово-морського флоту України підтвердило захоплення українських кораблів російськими спецпризначенцями.

Президент Порошенко звернувся до Верховної Ради щодо запровадження правового режиму воєнного стану.

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що троє поранених українських моряків із захопленого Росією судна перебувають у 1-й Керченській лікарні в анексованому Криму. 

Верховна рада запровадила воєнний стан в 10 областях України.

ФСБ опублікувала відео допиту полонених українських моряків. У ВМС заявили, що допити українських моряків були під тиском

У мережі показали фотографії двох російських військовослужбовців, які атакували українські кораблі поблизу Керченської протоки. СБУ та військова прокуратура оголосили підозру прикордонникам ФСБ Росії та військовим ЗС РФ.

Усього військові РФ захопили у полон 24 українських моряка.