"Історичні обставини сильно змінилися": Константинополь про ліквідацію архієпископії РПЦ у Західній Європі

Вселенський патріархат прокоментував ліквідацію архієпископії російських церков у Західній Європі

Про це повідомляється на сторінці Вслеленського патріархату у Facebook.

Синод Вселенського патріархату 27 листопада 2018 року вирішив скасувати патріарший томос 1999 року, що відповідає пастирським і духовним потребам часу і співвідноситься з канонічним правом.

"Історичні обставини, які призвели до створення такої структури після Жовтневої революції 1917 року сильно змінилися. Сьогоднішнє рішення направлене на подальше зміцнення зв'язків парафій російської традиції з материнською церквою Константинопольського патріархату", - сказано в повідомленні.

Вселенський престол буде і надалі забезпечувати і гарантувати збереження літургічної і духовної традиції парафій російської традиції в Західній Європі.

Архієпископія православних російських церков у Західній Європі з центром у Парижі була створена на основі парафій російських емігрантів після революції 1917 року, в 1931 році включена до складу Вселенського патріархату.

У 1999 році патріарх Варфоломій підтвердив, що архієпископія перебуває під владою Константинополя. Екзархат має 65 парафій, 11 діючих церков і два монастирі. Основна маса його прихожан зосереджена у Франції.

Раніше про розпуск архієпископії російських церков у Західній Європі повідомляли ЗМІ.