Через “євробляхерів” німецькі автозаводи в Україні можуть зупинити роботу

Блокування кордонів з країнами ЄС власниками авто на єврономерах загрожує збитками німецьким компаніям, заводи яких працюють в Україні. Тож ті можуть зупинити виробництво

Про це повідомляє Deutsche Welle Україна.

“На кордонах з Польщею і Словаччиною вже декілька днів стоять десятки вантажівок із компонентами і готовою продукцією. Їх, так само як і інший транспорт, не пропускають власники нерозмитнених автомобілів з іноземною реєстрацією, які не хочуть сплачувати мито, - так звані "євробляхери", - пише видання.

Найбільше збитків від блокування кордону зазнають підприємства, які завозять з країн ЄС компоненти, частково або повністю збирають їх в Україні та експортують назад в країни Євросоюзу певні види продукції.

Традиційно в Україні це німецькі компанії, що виробляють складові для автомобілів.

За словами  директора української дочки німецько-японської компанії Sumitomo Electric Bordnetze SE Олександра Шлампа, зараз на кордоні стоїть близько 12-ти машин: “Двом машинам, які чекали з вихідних, проїхати вдалось сьогодні”.

Читайте також: Повний легалайз “євроблях”. Що ухвалила Рада та як тепер розмитнити авто

Нагадаємо, завод здійснює кабельну в'язку для автомобілів групи Volkswagen із завезених з Німеччини компонентів. На ньому працює більше 5 тис. людей.

"Нам загрожують великі штрафи, якщо ми вчасно не поставимо продукцію до Німеччини. Адже Україна не оголосила надзвичайний стан, жодного офіційного форс-мажору немає", - зазначив Шламп.

Якщо заблоковані на кордоні компоненти не вдасться повністю завезти протягом кількох наступних днів, виробництво доведеться зупинити.

Схожу загрозу DW підтвердив й інший німецький виробник складових для автомобілебудування - компанія Kromberg&Schubert.

Олександр Шламп обурений неспроможністю влади розв'язати проблему: "Страждає репутація країни. Нездатність органів влади навести порядок з групою людей, які порушують закон - ні мені, ні нашим клієнтам це незрозуміло".

Шламп називає неприйнятною ситуацію, “коли люди і підприємства, які постійно сплачують податки, страждають від дій людей, які не хочуть платити податки за свої автомобілі”.