Воєнний стан: ЦВК заявила про неможливість проведення виборів до ОТГ у 10 областях

Центральна виборча комісія заявила про неможливість проведення місцевих виборів у 10 областях через воєнний стан

Про це повідомляє ЦВК.

"Відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради АР Крим і органів місцевого самоврядування. Водночас у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях у період, на який вводиться воєнний стан, проводяться перші та додаткові місцеві вибори, призначені Центральною виборчою комісією, а також проміжні та повторні місцеві вибори, призначені відповідними територіальними виборчими комісіями", - йдеться в повідомленні. 

У ЦВК наголосили, що "у зв'язку з цим Комісія звернула увагу суб’єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів, що проводяться в областях, у яких введено воєнний стан, на неухильне дотримання вимог частини першої статті 19 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо заборони проведення виборів".

При цьому визначено, що питання призначення місцевих виборів у вказаних областях вирішуватиметься суб’єктами їх призначення в порядку, визначеному законодавством України, після припинення чи скасування воєнного стану.

Окрім того, ЦВК затвердила Порядок призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, а також Порядок призначення додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад від сільських, селищних територіальних громад, що добровільно приєдналися до сільських, селищних об’єднаних територіальних громад.

"При цьому Комісія визнала такими, що втратили чинність постанови ЦВК, якими було затверджено попередні Порядки призначення місцевих виборів", - йдеться в повідомленні. 

Глава ЦВК Тетяна Сліпачук у коментарі Інтерфакс-Україна наголосила, що комісія не скасовувала проведення місцевих виборів, а вказала суб'єктам і учасникам виборчого процесу на те, що ч.1 ст.19 закону України про правовий режим воєнного стану містить пряму норму про заборону проведення виборів.