Княжицький: Важливо, щоб люди знали про тих, хто підтримував незалежність України в ті часи, коли про це навіть ніхто не мріяв

Таку думку щодо перейменування вулиці Тверської на вулицю Єжи Гедройця в Києві висловив народний депутат, Голова Комітету з питань культури і духовності, Микола Княжицький в ефірі "Еспресо"

"На жаль, і українці, і європейські мало знають про тих людей, які, по суті були архітекторами Нової Європи. Єжи Гедройць один з них", - сказав народний депутат. 

Він також розповів, що знаходячись у вимушеній еміграції у Франціїї, Єжи Гедройць видавав журнал "Культура", де публікував і польських, і українських письменників. Саме йому належить термін "розстріляне відродження". І саме він почав в Європі видавати книжки багатьох українських письменників, які були розстріляні в сталінських таборах.  

"Гедройць був серед тих, хто підтримував Україну, коли той самий агресор, який і зараз окупував частину нашої країни, намагався знищити нашу культуру", - сказав Микола Княжицький. 

Також Микола Княжицький висловив подяку депутатам та членам  ініціативної групи, які виступили за це перейменування. 

Нагадаємо, в четвер, 29 листопада на пленарному засіданні Київської міської ради депутати перейменували вулицю Тверську в центра Києва на вулицю Єжи Гедройця. 

Це рішення підтримали 79 депутатів. Як йдеться в  повідомленні прес-служби Київради, таке перейменування  сприятиме вшануванню пам’яті видатного польського публіциста і громадського діяча, активного прихильника польско-української співпраці. Письменник був противником взаємних територіальних претензій та підтримував ідею незалежності України.