Україна запевнила Трибунал із морського права в можливості розглянути справу проти РФ

Україна надіслала Арбітражному трибуналу з морського права відповідь на заперечення Росії щодо юрисдикції в розгляді справи про російську агресію в Керченській протоці за Конвенцією ООН з морського права

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"У своїй відповіді Україна наголошує, що попри спроби Росії уникнути відповідальності за свої протиправні дії у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, Арбітражний трибунал з морського права має повне право заслухати справу України", - йдеться у повідомленні.

Україна аргументовано стверджує, що Росія незаконно заважає українцям користуватися морськими правами та узурпувала суверенне право української держави регулювати свою діяльність у власному морському просторі.

"У порушення Конвенції ООН з морського права Росія, серед іншого, продовжує незаконно видобувати українські енергетичні та рибні ресурси, завдаючи шкоди українським рибалкам, блокує рух до українських портів, незаконно побудувавши міст через Керченську протоку", - наголосили в МЗС.

Твердження Росії про відсутність у Арбітражного трибуналу з морського права повноважень для розгляду справи Україна називає безпідставними.

"Письмові заперечення РФ щодо юрисдикції Арбітражного трибуналу з морського права є необґрунтованими і не можуть бути прийняті Трибуналом до уваги. РФ має та буде притягнута до відповідальності за зухвале порушення міжнародного морського права та суверенних справ України", - підсумували в МЗС.

Читайте також. Воєнний стан: причини і наслідки