Цього дня на референдумі 90,92% виборців обрали незалежність України

Двадцять сім років тому, 1 грудня 1991 року, в Україні відбувся Всеукраїнський референдум з питання про незалежність України, на якому було підтверджено Акт проголошення незалежності України, прийнятий 24 серпня 1991 року Верховною Радою України. Тоді за нього проголосували 346 народних депутатів

На результати референдуму чекали не лише самі українці, а й увесь світ - в столицях провідних держав чудово розуміли, що в Україні вирішується доля СРСР, адже, незважаючи на проголошення Україною незалежності, вже начебто демократична Росія не залишала надій втягнути її в черговий "оновлений союз", нагадує харківський портал Главное.ua.

"Не підтримати незалежність означає підтримати залежність", - таким був головний аргумент тих, хто бачив майбутнє своєї батьківщини виключно в незалежному статусі.

Напередодні референдуму великий вплив мала активна позиція української інтелігенції, зокрема, пристрасне слово Ліни Костенко, з яким вона звернулася до громадськості: "Люди! Ось ви в неділю підете на виборчі дільниці, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хід історії!". Природно, історія пішла далі, але в її анналах зафіксовано, що 1 грудня 1991 року 90,92% виборців дали ствердну відповідь на питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не була б підтримана більшістю громадян.

Зокрема, в Криму за незалежність проголосували 54,19% громадян, в Севастополі - 57,07%, у Донецькій, Луганській, Одеській і Харківській областях за незалежність власної держави висловилися понад 80% громадян.

В Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій областях "за" проголосували понад 95% громадян.