Прем'єр Франції зустрівся з "жовтими жилетами"

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп і міністр екологічного переходу Франсуа де Ружі у п'ятницю, 30 листопада 2018 року, зустрілися з представниками рухів "жовтих жилетів"

Французькі медіа назвали переговори провальними - делегація протестувальників складалася всього з двох чоловік, причому один з них покинув кабінет прем'єра практично відразу після початку зустрічі, передає RFI.

"Я хотів і неодноразово просив, щоб ця зустріч була записана на відео і в прямому ефірі йшла по телебаченню, але мені було відмовлено", - пояснив свій швидкий відхід Жейсон Ербер, один з лідерів «жовтих жилетів» в департаменті Шарант.

Другий представник руху пройшов на зустріч через непарадний вхід. Як повідомляє AFP, ані Ербер, ані співробітники кабінету Едуара Філіпа не побажали розкрити його особу.

"Сьогодні нас було всього лише двоє, і на нас обрушилося колосальний тиск. Я говорю про погрози фізичної розправи і образи, ставкою стало наше життя", - наводить AFP слова Ербера. За словами активіста, основний тиск на нього чинили інші учасники руху, налаштовані найбільш радикальним чином.

Після зустрічі з прем'єр-міністром "жовті жилети" випустили прес-реліз, в якому назвали її «передчасної». За їх словами, у підсумку де Ружі запропонував організувати зустріч, на якій би був присутній також прес-секретар уряду й представники "жовтих жилетів" з різних департаментів Франції.

Довідка

"Жовті жилети" - рух французьких автомобілістів, які незадоволені зростанням цін на паливо. За рік у Франції бензин подорожчав на 10-15%, а ціна найпоширенішого в країні дизельного палива підскочила на 24%. "Жовті жилети" вимагають зниження податків на пальне, оскільки 60% його нинішньої ціни складається саме з податкових зборів. Протест триває вже кілька тижнів, він привів до зіткнень з поліцією і заворушень, кілька людей загинули.