Ле Пен запросила Макрона обговорити вимоги "жовтих жилетів" за столом перемовин: "Ситуація досягла немислимих масштабів"

Після чергових протестів в Парижі очільниця французької ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен запросила президента Франції Еммануеля Макрона провести переговори з лідерами опозиції

Про це повідомляє RFI.

"Я прошу президента Франції, який дозволив ситуації погіршитися і досягти немислимих масштабів, прийняти глав опозиційних політичних партій, зокрема "Національного об'єднання", щойно він повернеться з Аргентини", - зазначила вона ввечері у суботу, 1 грудня 2018 року.

Своєю чергою голова ультралівої партії "Непокірна Франція" Жан-Люк Меланшон заявив в ефірі телеканалу BFM TV, що президент може поступитися рухові "жовтих жилетів" або розпустити Національні збори. На його думку, протестні акції не закінчаться, доки уряд не порозуміється з учасниками виступів. Меланшон також припустив, що французька влада прагне дочекатися "серйозного інциденту", аби "посіяти страх".

1 грудня Макрон перебував у Буенос-Айресі на саміті G20. Він наголошує, що винуватці заворушень "не хочуть поліпшень, вони хочуть хаосу" і постануть за це перед судом.

За даними телеканалу FranceInfo, радикально налаштовані активісти учора підпалили приватний готель на авеню Клебер неподалік від Єлисейських полів, а також розгромили декілька крамниць та банківських відділень. Окрім того, було спалено десятки автівок й викрадено штурмову гвинтівку у силовиків.

У підсумку 1 грудня поліція затримала 224 протестувальника, 80 осіб постраждало.

Довідка

"Жовті жилети" - рух французьких автомобілістів, які незадоволені зростанням цін на паливо. За рік у Франції бензин подорожчав на 10-15%, а ціна найпоширенішого в країні дизельного палива підскочила на 24%. "Жовті жилети" вимагають зниження податків на пальне, оскільки 60% його нинішньої ціни складається саме з податкових зборів. Протест триває вже кілька тижнів, він привів до зіткнень з поліцією і заворушень, кілька людей загинули.