"Говорили, що міст збираються підірвати". Як Путін виправдовувався у Буенос-Айресі з приводу нападу на ВМС України

На прес-конференції по завершенню саміту G-20 в Буенос-Айресі президент Росії Володимир Путін прокоментував загострення протистояння з Україною, яке вилилося у сутичку в Чорному морі, та можливість обміну полонених українських моряків

За словами російського президента, 25 листопада "штовхання бортами" почалося після того, як українські кораблі відмовилися взяти російського лоцмана для проходження через Керченську протоку і пішли в її напрямку, передає ВВС.

"Наші прикордонники почали витісняти їх звідти - після того, як вони пішли в Керч. Хоча при цьому багато разів публічно говорили, що міст збираються підірвати. Почали тікати в нейтральні води. Прикордонники діяли відповідно до наказів та статутів", - зазначив російський президент.

Водночас він не уточнив, хто саме, за його словами, погрожував підірвати Керченський міст.

"В судновому журналі записано, що кораблям ставиться завдання таємно проникнути в наші територіальні води і таємно пройти Керченську протоку. Це спланована провокація", - додав керівник Росії.

Путін також вважає, що російські військові захопили катери, які США передали Україні.

"Два маленьких катери, подарованих США Україні, не пройшли через Керченську протоку", - заявив він.

Насправді малі броньовані артилерійські катери "Нікополь" та "Бердянськ", захоплені російськими військовими 25 листопада, вироблені в Україні на суднобудівному заводі "Кузня на Рибальському".

Окрім того, президент Росії пояснив, чому його країна поки не розглядає питання про обмін українських моряків.

"Українська сторона таких питань не піднімала, але зараз і говорити про це рано, зараз триває слідство, щоб підтвердити провокаційний характер дій української влади і зафіксувати це все в юридичних документах", - пояснив він свою точку зору.

Він також звинуватив Україну в порушенні двостороннього договору про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, підписаного 2003 року, через затримання російських рибалок.

"Що стосується повернення кораблів, моряків. Давайте згадайте про рибалок, яких захопили в Азовському морі без всяких на те підстав. Досі там капітана тримають", - додав Путін.

До того ж, російський президент вважає, що керівництво України зацікавлене в посиленні напруження у відносинах з Росією.

"Чинне керівництво України не зацікавлене у врегулюванні цієї ситуації взагалі. Всі трагедії подібного роду, війна триватиме", - зазначив він.

Путін підтвердив, що його розмова з президентом України Петром Порошенком після загострення конфлікту в Чорному морі не відбулася, але Росія не відмовляється від контактів на вищому рівні.

"Дійсно розмова не відбулася, але це не означає, що ми припиняємо будь-яке спілкування. Хоча спілкуватися складно, тому що не зрозуміло про що говорити, адже нічого не виконується", - сказав він.

Нагадаємо, що 27 листопада президент України Петро Порошенко повідомив, що пропонував російській стороні в ніч з 25 на 26 листопада телефонну розмову з Путіним, але з Москви не дали відповідь на цю пропозицію.

Російський президент повторив й таку тезу власної пропаганди як буцімто необхідність впровадження воєнного стану в 10 прикорднних областях України виключно з внутрішньополітичних міркувань. 

"За більш масштабних подій, пов'язаних з Україною, ніхто не запроваджував воєнного стану, а тепер напередодні виборів бажають обмежити громадянські права і свободи, обмежити політичну діяльність в країні", - сказав він.

У відповідь на питання про заборону на в'їзд в Україну чоловіків з Росії у віці 16-60 років, Путін заявив, що дзеркальних заходів у відповідь Росія не робитиме.

"Ми жодних обмежень щодо громадян України запроваджувати не будемо. Ба більше, ми навпаки підемо шляхом лібералізації перебування громадян України на нашій території і лібералізації отримання ними російського громадянства, якщо хтось із них цього хоче", - пообіцяв він.