У НАТО пообіцяли відповідь на нові вибрики Росії

НАТО має намір ухвалити необхідні рішення через неповагу Росії до Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Радіо Свобода.

"НАТО пильно стежить за тим, як Росія дотримується Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, та зробить необхідні кроки, щоб гарантувати гідне довіри стримування та оборону для того, щоб всі держави-союзниці перебували в безпеці та були захищені", – повідомив Столтенберґ.

За даними НАТО, Росія розробила, виготовляє та розміщує нові ракетні системи, які заборонені Договором про РСМД.

"Ці системи дуже мобільні, важко виявляються й можуть нести ядерні боєголовки та можуть досягати європейські міста з незначним або й відсутнім часом попередження", – пояснив голова НАТО, додаючи, що "США цілком поважають цей Договір, в Європі американських ракет малої та середньої дальності немає".

"НАТО за збереження контролю над озброєннями, але за умови, що до цього прагнуть всі сторони. Ми не робитимемо "дзеркальних" кроків щодо Росії: літак за літак, ракета за ракету чи танк за танк. Однак ми впевнимося у тому, що маємо необхідні спроможності й рівень готовності для забезпечення гідного стримування Росії", – сказав він.