Україна позиватиметься на РФ до Міжнародного суду ООН за напад у Керченській протоці, - Порошенко

Україна готує позов до Міжнародного суду ООН із вимогою визначити відповідальність Росії за акт агресії поблизу Керченської протоки

Про це заявив президент України Петро Порошенко, передає "Європейська правда".

"Готується позов до Міжнародного суду ООН у зв'язку з актом агресії. Файл цей вже зафіксовано - про відповідальність РФ за агресію проти нашої держави", - сказав Порошенко.

Читайте також. Воєнний стан: причини і наслідки

Нагадаємо, 25 листопада в районі Керченської протоки Росія захопила українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь. Про намір вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. Однак замість забезпечити фарватер, російські диспетчери викликали кораблі ФСБ. Російські кораблі "Соболь", "Дон", "Мангуст"та "Суздалець" здійснили напад на кораблі ВМС України.

ФСБ заявила про "провокацію" України в "російських територіальних водах".

За фактом агресії Росії проти українських судів в Азовському морі у повну бойову готовність приведено підрозділи Збройних сил України. Рада запровадила воєнний стан в 10 областях України.

З'явився повний список 24 полонених українських моряків. 27-28 листопада окупаційні "суди" в Криму заарештували всіх захоплених у полон українських моряків.

Голови МЗС країн "Вишеградської четвірки" - Угорщини, Польші, Чехії та Словаччини - підтримали Україну під час обговорення нападу Росії в районі Керченської протоки. 97 європарламентарів закликали верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріку Могеріні та уряди ЄС до санкцій проти РФ.

Усім захопленим Росією українським морякам висунули звинувачення в "незаконному перетині кордону".

Блокування Росією Керченської протоки призвело до аварій кораблів. Агресію РФ у Керченській протоці засудили 34 країни Міжнародної морської організації. Напад росіян на українські кораблі обговорять у "нормандському форматі".