“Жовті жилети” перемогли: уряд Франції відкладе підвищення цін на пальне, - AFP

Французький прем’єр-міністр відстрочить збільшення податку на паливо, введення якого спричинило масові протести та сутички у країні

Про це повідомило інформагентство AFP з посиланням на джерела в уряді.

Очікується, що голова уряду Едуар Філіпп оголосить про це рішення зранку 4 грудня перед депутатами французького парламенту.

Відомо, що увечері 3 грудня з приводу масових протестів у країні президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр Едуар Філіпп та кілька міністрі зібралися на позапланове засідання. Якої згоди вони дійшли — не відомо.

Довідка

Рух "жовтих жилетів" - це стихійний рух, який виник у соціальних мережах. Розпізнати одне одного учасники протесту повинні по жовтому аварійному жилету, покладеному під лобове скло. "Жовті жилети" протестують проти підвищення цін на паливо, екологічного податку, а також проти "несправедливої політики уряду", що підриває купівельну спроможність населення. Протягом останнього року ціни на бензин зросли у Франції на 10-15%, а найпопулярніше в країні дизельне паливо подорожчало на 24%. Зараз вартість літра пального часто перевищує 1,6 - 1,7 євро.