Україна скликає підписантів Будапештського меморандуму через вибрики Росії

Міністерство закордонних справ України звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"27 листопада 2018 року Міністерство закордонних справ України, на підставі пункту 6 меморандуму, звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення термінових консультацій з метою забезпечення повного дотримання зобов'язань та негайного припинення агресії РФ проти України", - йдеться в заяві МЗС.

Українські дипломати наголошують, що Україна незмінно розглядає Будапештський меморандум як важливий міжнародний інструмент гарантування безпеки України та вимагає від Росії повною мірою дотримуватися взятих на себе зобов'язань.

"Агресія РФ та порушення умов відмови України від ядерної зброї підриває міжнародний режим нерозповсюдження і визначатиме майбутнє відносин із країнами, які можуть обрати шлях розробки цього типу озброєння", - йдеться в заяві.

У МЗС зазначили, що лише дієві кроки зможуть відновити довіру до Будапештського меморандуму.

Нагадаємо, що Будапештський меморандум - це міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні.