ЄС розробляє план протидії російським фейкам

У Європейському Союзі запропонували виділяти більше грошей на боротьбу з фейковими новинами в Інтернеті

Заяву опублікувало видання Reuters.

ЄС планує створити систему запобігання фейковим новинам, аби попередити уряди та підштовхнути технічні компанії більше робити задля запобігання фейків перед виборами до Європарламенту у 2019 році.

План Єврокомісії повинні узгодити члени Союзу.

У повідомленні йдеться, що такі ініціативи Європейського Союзу - це частина спроби зупинити Росію у підриві західної демократії, адже, цілком очікувано, що Росія запустить кампанії з дезінформації.

"Є реальні докази, що вказують на те, що Росія є основним джерелом дезінформації в Європі. Дезінформація є частиною російської військової доктрини та частиною стратегії розколу та ослаблення Заходу ", - сказав віце-президент Комісії Андрус Ансип.

Перед виборами до Європарламенту у травні 2019 року, Комісія хоче побачити, як такі "технічні гіганти" Facebook та Google спрямовують свої зусилля на протидії неправдивим новинам. Окрім фейкових новин, сили будуть спрямовані на опір матеріалам, що підбурюють ненависть та екстремізм.

У ЄС пропонують розширити можливості відділу, який виявляє російську неправдиву інформацію. Для цього пропонується збільшити фінансування Європейської служби зовнішніх справ до $ 5 млн. У 2018 році її бюджет становить $ 1,9 млн.

Для прикладу, минулого року Facebook з'ясував, що у 2016 Росія використовувала фейкові сторінки задля спроби вплинути на виборців в США за місяць до них.