Жінка прийняла душ у лінзах і втратила око. Як це сталося

Жінка із Бельгії втратила око і три роки ходила із пов'язкою через те, що пішла у душ, не знявши контактні лінзи

Про історію пише видання Daily Mail.

У 2015 році Петра ван Калмтаут провела вихідні, займаючись вітрильним спортом. Одного дня вона пішла в душ, не знявши контактні лінзи. Наступного вечора у неї розболілося око.

Коли жінка звернулася до терапевта, їй прописали очні краплі і мазь. Ситуація погіршувалася: згодом бельгійка потрапила до лікарні, де їй діагностували акантамебний кератит.

Довідка:

Акантамебний кератит - це інфекційне ураження рогівки, яке зустрічається у людей, що носять м'які контактні лінзи, не дотримуються гігієни носіння контактних лінз (застосовують нестерильний, приготовлений самостійно сольовий розчин для їх очищення, рідко дезінфікують), плавають чи приймають гарячі ванни, не знімаючи контактні лінзи.

Лікарі виявили на рогівці її правого ока амебу виду Acanthamoeba. Незважаючи на старання хірургів позбавитися амеби, було надто пізно: око довелося ампутувати.

Після цього Калмаут три роки була змушена ходити з пов'язкою на оці, поки для неї не виготовили протез. "Водопровідна вода може викликати багато страждань. Три роки моє око визначало мій спосіб життя. Тепер, коли у мене нарешті з'явився протез, я візьму життя в свої руки", - каже жінка. Перше, що вона збирається зробити - піти потанцювати на всю ніч.

У Бельгії  на таке захворювання страждають в середньому 45 осіб на рік. Як правило, це не призводить до ампутації. Більшість хворих заражаються через неправильне використання м'яких контактних лінз. Лікарі радять завжди знімати їх перед прийняттям душу, серфінгом і плаванням, а також мити тільки в спеціальному розчині.