5 причин відвідати міжнародний джазовий фестиваль JAZZ BEZZ

У грудні в десятках міст України та Польщі розпочнеться XVIII Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bezz

У Києві його організовує Old Fashioned Radio за інформаційної підтримки Еспресо.TV.

Загалом в Україні фестиваль охопить 16 міст. На всіх них чекають: джазовий аванград від норвежців Jonas Cambien Trio, актуальна класика від американців Blues People, тріо нонконформістів David Helbock´s Random із Австрії, улюбленці публіки Ark Ovrutski New York Quartet feat. Benny Benack, польські новатори Aleksandra Kutrzepa Quartet, майстри імпровізації Silhouette and Vinx Jazz Bezz та жива легенда, який дасть кілька майстер-класів у рамках фестивалю, Боб Столоф. Цьогорічний Jazz Bezz подарує відвідувачам унікальну можливість почути найкращих виконавців із усього світу в рідному місті. Але це не єдина причина відвідати фестиваль. Ось іще п’ять. 

Jazz Bezz руйнує стереотипи

Деякі й досі уявляють джаз в образі темношкірих саксофоністів з ідеальними костюмами і привабливими афроамериканками у блискучих сукнях. Для багатьох українців це також музика бомонду, що збирається в розкішних закладах і, з властивою їм скептичністю, очікує, що їх розважатимуть. Але справжній джаз — не про це. Джаз — це музика, що створює нові сенси, відображає колорит тієї країни, у якій народжується. Джаз потребує серйозної технічної підготовки і глибинного знання традицій. Саме таку музику фестиваль Jazz Bezz збирає в Україні. 

Jazz Bezz — це джаз без кордонів, але з історією

Цей музичний стиль уже давно вийшов за рамки американських традицій. Сьогодні джаз — це про звучання епохи становлення західної цивілізації, зокрема і Євросоюзу, частиною якого Україна має стати. Зібравши унікальних виконавців із Америки, Італії, Норвегії, Польщі та Австрії, Jazz Bezz доводить: кордони — це не перешкода для вільної імпровізаційної музики. Окрім того, помилкою було б вважати, ніби "у нас джазу не було". Як за радянських часів, так і зараз в Україні є чудові музиканти та відповідна школа. Щоправда, бракує попиту. Витончений джаз заглушають десятки "Русских радио". І мета фестивалю — змінити цю ситуацію. 

Джаз змушує відчувати більше

Джаз — не для швидкоплинної втіхи. На музичній «кухні» йому немає місця серед фастфудів. Цей стиль піднімає слухача на рівень вище, змушує почуватися живим, нагадує про душу, торкаючись найтаємніших її закутків. "Це музика не для розваг. Вона для того, щоб довести собі, що всередині тебе рідного ще є місце для когось чи чогось", — розповідає ведучий київських концертів фестивалю та резидент OFR.fm Олексій Коган. Саме це докажуть учасники Jazz Bezz гостям фестивалю. 

Джаз — це #перемога

Джаз ніколи не був лейтмотивом поразки чи відчаю. Зокрема, стилі пост-боп із розвивалися в епоху холодної війни та залізної завіси.  У складні життєві та історичні періоди джаз допомагав своїм шанувальникам віднайти оптимізм. Музиканти, яких запрошують на Jazz Bezz, грають саме таку музику. Це відчувають навіть ті, хто раніше не стикалися з нею. Врешті-решт, джаз — це просто хороша музика, що дарує відчуття свободи і віру в перемогу. Така місія Jazz Bezz і така справжня місія джазу.

Олексій Коган

Якщо ви хоча б трохи цікавитеся музикою, то напевне чули це ім’я. Його внесок у розвиток джазової культури в Україні складно переоцінити. Олексій Коган — головний джазмен к фрі-джараїни, і саме він відкриватиме всі київські концерти Jazz Bezz. Почуття гумору, досвід, багаж знань і вміння спілкуватися з аудиторією, — ці риси Олексія Когана створюють неймовірну атмосферу Jazz Bezz. Це ніби прийти в один із легендарних нью-йоркських джаз-пабів, де між музичними сесіями, попиваючи Old Fashioned, можна перекинутися кількома словами зі старими добрими приятелями й улюбленими виконавцями. Тільки замість Нью-Йорка — історичний центр Києва на Воздвиженці і місце зустрічі любителів вільної імпровізаційної музики — новий live джаз-клуб "32JazzClub".

Шукайте Jazz Bezz у своєму місті і зустрінемося під музику!