Планування держбюджету на 3 роки вперед: закон ухвалили у цілому

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та цілому закон №9084 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України"

Про це повідомляє Еспресо.TV

Законом створюється правова основа для запровадження середньострокового бюджетного планування.

Відповідно до документа, в Україні плануватимуть держбюджет на три роки вперед, що дозволить реалізовувати системні реформи, а також підвищить ступінь відповідальності розпорядників бюджету за ефективність своєї роботи.

Закон передбачає введення середньострокової Бюджетної декларації, що буде визначати бюджетну політику на наступні три роки. Інструментом середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні стануть трирічні місцеві фінансові плани.

"Це одна з життєво важливих реформ фінансового сектору - запорука прогнозованості, яку вимагає бізнес, наші громадяни та іноземні інвестори.

Міністерства та державні установи зможуть планувати реформи, розуміючи свої бюджетні можливості на довшу перспективу, ніж ми звикли", - пояснюють переваги закону у Мінфіні.

Наприклад, Міністерство охорони здоров’я може розгортати програму державних медичних гарантій, планувати необхідні заходи на подальші два роки. І не хвилюватися, що програма запуститься, а через рік гроші на неї закінчаться.

"Перехід на трирічне бюджетування – це розуміння, яким шляхом ми плануємо рухатись, і що нас чекає за горизонтом", - додають у Мінфіні.