Росію можуть відключити від системи SWIFT, - Волкер

Серед засобів тиску на Росію для припинення агресії проти України може бути застосоване відключення російських банків від міжнародної системи SWIFT

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, передає "Голос Америки".

"Це називають ядерною опцією, але вона залишається. Це дорого коштуватиме і для Росії, і для наших союзників. Але ми мусимо мати цю можливість, тому що ми не можемо допустити, аби Росія робила наступні агресивні кроки, як цей", - сказав Волкер.

Спецпредставник Держдепу зазначив, що США розглядають можливість закриття портів для російських кораблів.

"Минулими вихідними одна з президентів земель у Німеччині, можливий наступний лідер ХДС Аннегрет Крамп-Карренбауер, говорила про можливість заборонити російським суднам, які йдуть з Криму чи Азовського моря, заходити в європейські порти. Це дуже сильна та оригінальна відповідь. Подивимося, чи вони розвиватимуть цю ідею, і ми це також розглянемо", - сказав Волкер.

Американський чиновник наголосив, що Росія має відпустити захоплених українських моряків і відновити можливості України в користуванні Азовським морем і Керченською протокою.

"Вони мають звільнити моряків. Зробити це як жест доброї волі перед Різдвом, перед Новим роком, повернути моряків додому, повернути судна. Їх безпідставно атакували у відкритих водах, заарештували. Росіяни мають вдатися до деескалації ситуації та повернути їх. По-друге, Росія має відновити діалог з Україною на базі Договору 2003 року про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Території обох країн виходять до Азовського моря. Обидві країни мають право та потребу використовувати море для руху транспорту", - додав Волкер.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications - Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій) - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів, що функціонує за бельгійськими законами.