США збираються відправити в Чорне море військовий корабель, - CNN

США розпочали підготовку до відправлення військового корабля до Чорного моря, де зростає напруженість після нападу Росії на українські кораблі та захоплення українських моряків

Про це повідомляє  американський телеканал CNN із посиланням на джерела в Держдепі.

Три чиновники підтвердили виданню прохання військових повідомити Туреччині про можливий прохід військового корабля США в Чорне море через протоки Босфор і Дарданелли. Відповідно до Конвенції Монтре 1936 року, країни, які не мають виходу до Чорного моря, мають повідомляти Туреччину про намір зайти до акваторії щонайменше за 15 днів.

У Держдепі зазначили, що варіант відправлення корабля не є обов'язковим. Водночас у ВМС США підтвердили готовність діяти в разі необхідності.

"Наш 6-й флот завжди готовий відповісти там, де це буде потрібно. Ми регулярно проводимо операції з просування безпеки та стабільності в усьому районі операцій 6-го флоту США, що включає міжнародні води та повітряний простір Чорного моря. Ми залишаємо за собою право вільно діяти відповідно до міжнародних законів та норм", - сказав представник ВМС США Кайл Рейнс, який керує військово-морськими операціями в регіоні.