Княжицький: ми прагнемо того, щоб на загальноукраїнських каналах до 90% мовлення було українською

Про це заявив голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат Микола Княжицький в п’ятницю, 7 грудня під час круглого столу щодо мовних квот на телебаченні

"Чому я говорю про 90% - тому що в Україні є багато нацменшин, і їхні права, безумовно, мають бути захищені. Як виходить україномовна програма на польському телебаченні, так і у нас могла б виходити польська, угорська чи румунська програма. І 10% для цього, як мені здається, було б цілком достатньо", - сказав Микола Княжицький.

Він зазначив, що чинним складом парламенту вже була ухвалена низка ініціатив, які підтримують український медіа-продукт. Це збільшення квот на телебаченні та радіо, закон про підтримку кінематографії, заборона  демонстрації фільмів і серіалів, виготовлених в РФ після 2014 року та пропагуючих її армію. Спочатку це викликало критику представників медіа-груп. Проте такі рішення дали поштовх для розвитку української медіа-індустрії.

"Звичайно, є  багато перекосів. Але ми бачимо що український медіа простір за останні роки став дійсно українським", - сказав Микола Княжицький.

Він також проінформував, що в Комітеті з питань культури і духовності триває робота над підготовкою закону про державну мову до другого читання.

Нагадаємо, в травні 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №5313 щодо мовних квот на телебаченні авторства Миколи Княжицького, Вікторії Сюмар, Ігоря Васюника, Миколи Кадикала ("Народний фронт"), Олени Кондратюк ("Батьківщина") та Вадима Денисенка ("Блок Петра Порошенка").

З 13 жовтня цього року для загальнонаціональних і регіональних телекомпаній частка україномовного контенту має становити не менше, ніж 75%. 

Для місцевих телерадіокомпаній  така квота становить 60%.