Портников: У деяких зовнішньополітичних питаннях Аннегрет Крамп-Карренбауер може бути навіть жорсткішою і радикальнішою, ніж Меркель

Канцлер навряд би так рішуче висловилася за можливість заборони проходження російських суден через протоки після керченського інциденту

Перемога Аннегрет Крамп-Карренбауер на виборах нового голови ХДС, на перший погляд, гарантує стабільність перехідного періоду в Німеччині і спадкоємність політичного курсу Ангели Меркель, написав у Facebook журналіст Віталій Портников.

За його словами, Аннегрет Крамп-Карренбауер вважають прихильницею цього курсу, Ангела Меркель активно боролася за її обрання на вищу посаду у партії.

"У деяких зовнішньополітичних питаннях Аннегрет Крамп-Карренбауер може бути навіть жорсткіше і радикальніше за Меркель: так, канцлер навряд чи б так рішуче висловилася за можливість заборони проходження російських судів через протоки після Керченської кризи, як це зробила Аннегрет", - вважає Портников.

Журналіст зауважив, що майже половина делегатів з'їзду ХДС проголосувала за того, хто "давно пішов з великої політики в бізнес - Фрідріха Мерца".

"Він вважається альтернативою не просто Меркель як особистості, але самому курсу Меркель. Мерц - живе уособлення старого доброго німецького консерватизму, особливої уваги до інтересів великого бізнесу і, як наслідок - обережності у відносинах з Москвою", - пише Портников.

Публіцист додав, що "розділений надвоє з'їзд ХДС, який ще недавно голосував за одного лідера - свідоцтво того, що Меркель і Крамп-Карренбауер доведеться проявити чимало зусиль, щоб зберегти стабільність і спадкоємність, яку пов'язують із результатом зміни партійного керівництва".