Система "Е-ветеран", УБД для добробатів і перевірки на поліграфі: Фріз про завдання міністерства ветеранів

Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз розповіла, що було зроблено за 15 днів після початку створення Міністерство у справах ветеранів та що планують далі

Про це міністр у справах ветеранів Ірина Фріз розповіла під час години уряду у Парламенті, повідомляє Еспресо.TV

За словами Фріз за цей час був створений консультативно-дорадчий орган при Міністерстві у справах ветеранів, який очолив Володимир Лагута.

Також міністр перелічила цілі міністерства на найближчий час. Серед основних - створення нової нормативно-правової бази:

“Закон про ветеранів та членів їх родин має нарешті вирішити питання статусу учасників бойових дій. Та нарешті поставити знак рівності між державними гарантіями та потребами ветеранів”.

За словами Фріз ветеран не має ходити від кабінету до кабінету, а має вирішувати усі питання у форматі єдиного вікна у міністерстві.

У міністерстві мають намір змінити розподіл бюджетних коштів: “Державні гроші більше не будуть надходити до громадських організацій . Гроші будуть розприділятися виключно на конкурсній основі під проекти, які будуть конкурувати між собою за тематиками, які будуть оголошені міністерством”.

Також, за словами міністра, розглядатимуться й іноземні проекти. “Все це буде робитися для пришвидшення реалізації соціально важливих проектів, які потрібні ветеранам вже зараз”, - заявила Фріз.

Окрім того міністр пояснила, що одним з перших таких проектів буде створення єдиного реєстру ветеранів. На базі Єдиного реєстру ветеранів буде створена єдина онлайн-система “Е-ветеран”:

“Кожен ветеран матиме власний електронний кабінет та можливість встановити відповідний мобільний додаток. Ветеран зможе отримувати державні послуги в онлайн-режимі: відстежувати процес розгляду документів, вступати у безпосередню комунікацію з представниками міністерства”.

Всього у міністерстві планують заповнити 325 посад, з яких 200 - у центральному апараті. Майбутні співробітники зобов’язані пройти конкурс, співбесіду та процедуру поліграфа:

“Якщо вибір на посаду буде між ветераном та цивільним, то перевага надаватиметься саме ветерану”, - додала Фріз.