Вперше декларація ООН про Голодомор засудила сталінський режим

38 країн-членів ООН підписали Декларацію до 85-х роковин Голодомору, яка вперше засуджує сталінський режим

Про це повідомив спікер постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, передає Укрінформ.

Декларація вперше засуджує сталінський режим, примусову колективізацію та конфіскацію продуктів, що призвело до загибелі великої частини українського народу. Також у ній наголошується на необхідності розкрити архіви для встановлення правди та підвищити обізнаність людей з причин та наслідків Голодомору.

"Документ був підготовлений з ініціативи України. Якщо порівнювати з попередніми деклараціями до роковин Голодомору, значно зросла кількість і географія держав, які долучилися до нього у ролі співавторів", - зазначив Ніколенко.

Серед нових підписантів — Чилі, Болгарія, Словенія, Чорногорія, нейтральна Швейцарія, а також Португалія та Нідерланди. Загалом у переліку є країни Близького Сходу, Європи, Північної та Латинської Америки.

"Цей документ є нагадуванням державам світу про обов'язок не допустити повторення таких страшних злочинів у майбутньому", — переконаний Ніколенко.

Зазначимо, що за найбільш обережними підрахунками спеціалістів, під час штучного Голодомору 1932-1933 років радянськими окупантами було знищено щонайменше 3,9 млн українців.