Четверта субота "жовтих жилетів" у Парижі: вже близько 500 затриманих, 281 - під вартою

Зранку у суботу, 8 грудня 2018 року, середмістя Парижа знову заповнили протестувальники у жовтих жилетах. Однойменний громадський рух планує на сьогодні проведення "Акту 4", себто четвертої поспіль масової загальнонаціональної акції, котрі зазвичай відбуваються щосуботи

На вулицях видно кілька броньованих поліцейських водометів, передає французький телеканал FranceInfo.

Наразі найбільше людей у жилетах збирається на Єлисейських полях й поблизу Триумфальної арки. Чимало з них обрало нову протестну тактику - сідати на бруківку, аби уникнути затримання поліцією.

Разом з тим, станом на 12.00 за Києвом (у Парижі це 11.00) прем'єр-міністр Едуар Філіпп офіційно заявив про 481 затриманого, з них 211 - узято під варту.

Як видно на прямому включенні, час від часу поліція намагається розігнати "жилети" сльозогінним газом.

Загальна ж чисельність "жовтих жилетів" поки що не перевищує приблизно півтори тисячі, однак їхня кількість продовжує зростати.

На засіданні уряду в середу заявлялося про те, що до Парижу в суботу нібито прибуде "кілька тисяч" осіб - з наміром трощити усе на своєму шляху.

Водночас, президент Франції Еммануель Макрон звернеться до нації "на початку наступного тижня", повідомив очільник Національних зборів й голова пропрезидентської партії "Вперед, Республіка" Рішар Ферран. Голова держави, за його словами, вирішив не виступати із заявою у п'ятницю, аби "не підливати масла у вогонь".