Під тиском нардепа Дубіля місцевий храм віддали Московському патріархату, - ЗМІ

Народний депутат Валерій Дубіль в інтересах Російської православної церкви тиснув на благодійника, який збудував новий храм в селі Красний Колядин на Чернігівщині

В підсумку громада Київського патріархату лишилася без своєї церкви, розповіли місцеві жителі журналістам, про що йдеться у матеріалах розслідування.

За словами Володимира Брюховецького, який у 2014 році очолював Талалаївську райдержадміністрацію, депутат Дубіль чинив прямий тиск на громаду Київського патріархату – в інтересах Московського. Наслідком стало те, що новозбудована коштом місцевої агрофірми церква була передана УПЦ МП.

"В 14-му році цю церкву будував керівник сільськогосподарського підприємства Павло Миколайович Чмут. Була така ідея створити в селі храм для мешканців громади. І в громади, і в інвестора була думка збудувати церкву українську, церкву Київського Патріархату. Ми обговорили це питання з інвестором, відбулися збори церковної громади, і люди вирішили, що тут бути українській церкві. Відбулася зустріч із архієпископом Ніжинським і Чернігівським Євстратієм. Буквально через тиждень приїхав священник КП, молодий отець Назарій", - розповідає Володимир Брюховецький.

Але за буквально за кілька тижнів фермер відмовився від своєї ідеї, каже колишній очільник Талалаївської РДА,

"До мене в кабінет голови райдержадміністрації приїхав стурбований Павло Миколайович Чмут і повідомив про те, що тиск, який зараз на нього здійснюється, є дуже сильним. Він нічого не міг зробити, і попросив священника КП покинути Красний Колядин, повернути документи на церкву та у найкоротший термін виїхати з села".

За словами Брюховецького, громаду найбільше вразила причина такого рішення благодійника. Вигнати отця Назарія та віддати храм іншій церкві від нього вимагав особисто нардеп, який використав для цього адміністративний ресурс, що мав у Чернігівській області. «Дубіль призначив сюди губернатора, ним став його протеже Володимир Івашко. Це була дуже суттєва фігура, тому директор агрофірми не міг йому чинити супротив. Він пішов на поступки хоча в нього була позиція мати тут українську церкву», - резюмував Брюховецький.

За даними журналістів, до сьогодні у Талалаївському районі на Чернігівщині так і не з’явилося жодного храму, який би належав прихожанам Помісної церкви, натомість є релігійні споруди лише УПЦ Московського патріархату.