Розвідка розкрила офіцера ЗСУ, який виявився агентом ГРУ

Контррозвідка розкрила офіцера Сергія Лазарєва, який три роки працював на ГРУ

Про це розповів ТСН.тиждень.

Зазначається, що чоловіка викрила контррозвідка.

Лазарєв у Міністерстві оборони відповідав за облік усієї техніки в Збройних Силах і мав кабінет на головному авіаремонтному заводі країни. Лазарєв зізнався, що Україну сприймав лише у вигляді філіалу Росії. За його словами, українізація викликала в нього просто фізичне відторгнення.

"Неприємно. Українською мовою все. Російською говориш, підозріло на тебе дивляться. Мені було некомфортно, і я сам шукав шляхи, виходи і способи передачі інформації", - розповідає він.

з майбутнім куратором Денисом, офіцером російської військової розвідки він зустрівся у російському прикордонному містечку Шебекіно, в будинку рідної сестри. Росіян цікавили секрети української військової авіації, а Лазарєву було достатньо російської пенсії. Тому він отримав позивний - "Сократ".

Три роки він зливав росіянам дані про українські літаки. Скільки інформації розкрив Лазарєв Росії достеменно невідомо. Але у ноутбуці, який дали йому в російській розвідці, була встановлена програма, яка знищує всі сліди контактів агента.

Жодних слідів та майже немає доказів. Коли він почав цікавитись авіабазою під Києвом, "Сократа" викрили. Він уникав ризику, тому намагався потрапити на базу через знайомих, які служать там.

Авіабаза у Василькові - стратегічний об'єкт, який прикриває небо над Києвом. Росіян цікавить її теперішній стан.

Одним із завдань "Сократа" було купити український безпілотний літальний апарат, який використовується на фронті і кілька разів допомагав виявити російську техніку на окупованому Донбасі і знищити її. Безпілотник до Росії мав доправити не Лазарєв, а зовсім інша людина. Яка саме, поки що не відомо.