У Хабаровську буде пам'ятник Бандері, - В'ятрович про любов Росії до крадіжок історії

Голова українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович прокоментував те, що княгиня Ольга увійшла до списку "Великі імена Росії"

Про це повідомляє "5 канал".

"Ну прекрасно, хай діячі української історії з'являються на мапі Російської Федерації. Не бачу в цьому нічого крамольного. Звичайно, Росія думає, що вона таким чином посилить цю "прихватизацію" української історії. Але історія часом іронічно ставиться до таких речей. Очевидно, що пам'ятник князю Володимиру, який наприкінці ХІХ століття звели в Києві, так само мав бути певним маркером російської тут присутності. А перетворився на абсолютно український пам'ятник і пам'ятник діячів української історії. Так само і з будь-якими іншими спробами в Росії",- сказав він.

В'ятрович також прокоментував, що Путін на зустрічі з Макроном назвав Анну Яроставну "нашою", а два роки тому у Москві поставили пам'ятник Володимиру Великому.

"Ну от бачите, в Москві вже буде один український пам'ятник, у Пскові буде один український пам'ятник, може, колись з’являться й інші діячі української історії. Може, в Хабаровську буде пам'ятник Степану Бандері. Я переконаний, що цей час, коли Росія могла якимось чином переписувати історію, приватизувати історію, він уже закінчився. Я розумію, що Російська імперія починалася з по суті крадіжки історії Русі, але напевно, вона вже закінчується. І Російська Імперія закінчується. Закінчуються її можливості для таких зловживань з історії. Все-таки в ХХІ столітті вигадувати свою історію – це вже не проходить і не працює. Це вже не ХVІІІ століття", - наголосив він.