Тегеран поступово опускається під землю, - вчені

Тегеран з населенням 15 мільйонів людей, який є найбільш густонаселеним містом в Західній Азії, швидко тоне, і цей процес може бути незворотнім

Земля в деяких районах міста опускається зі швидкістю 24 сантиметри на рік, повідомляє Новое время.

Використовуючи супутникові дані, дослідники з Німецького дослідницького центру геофізичних досліджень GFZ в Потсдамі проаналізували ступінь осідання в регіоні Тегерана в період з 2003 по 2017 рік. Завдяки методиці, яка може виявляти дуже тонкі зміни в деформації грунту, команда визначила три різних області, де земля опускається більш ніж на 25 сантиметрів на рік.

В останні десятиліття швидке зростання населення в поєднанні з розвитком міста і промисловості збільшили потребу у водопостачанні на Тегеранській рівнині. В результаті виснаження підземних вод рівнина піддається швидкому осіданню грунту.

За словами дослідників, бурхлива економіка і зростання населення Тегерана з 1960-х років привели до того, що в 2012 році в водоносних горизонтах регіону було використано більше 32 000 свердловин (в 1968 році їх було менше 4000). Всього за період з 1984 по 2011 рік рівень підземних вод в Тегерані знизився приблизно на 12 метрів.

"Це одні з найвищих на сьогодні темпів осідання в світі", - сказав Роберто Томас з Університету Аліканте в Іспанії.