У Мінекономрозвитку пропонують спростити правила торгівлі алкоголем

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) запропонували спростити роздрібну торгівлю алкогольними напоями

Відповідну постанову Кабінету міністрів України розміщено на сайті МЕРТ, передає видання delo.ua.

Згідно з проектом постанови, МЕРТ пропонує скасувати постанову уряду №854 від 30 червня 1996 року про затвердження правил роздрібної торгівлі алкоголем.

У відомстві впевнені, що це дозволить знизити регуляторний тиск на суб'єкти господарювання, а також зменшити витрати бізнесу на виконання неактуальних вимог.

За інформацією міністерства, правила необґрунтовано вимагають, щоб працівники, які здійснюють зберігання та продаж алкогольних напоїв, мали професійну освіту або підготовку.

Також зараз документи, за якими до торговельної мережі надійшли алкогольні напої, повинні містити реєстраційні номери сертифіката, хоча обов'язкова сертифікація алкогольних напоїв була скасована ще в 2015 році.
Крім того, правила вимагають узгоджувати технологічні, калькуляційні картки на коктейлі з санітарно-епідеміологічною службою, хоча законодавство не вимагає, щоб суб'єкти господарювання отримували вказане узгодження.
У Мінекономрозвитку вважають, що відміна таких правил скасовує обов'язкову наявність у продавця алкоголю роздрукованих правил, які дублюють норми законодавчих актів.

Нагадаємо, зараз продавець повинен на першу вимогу надавати роздруковані правила споживачам. Відсутність такої роздруківки є порушенням.