Затриманий СБУ "антимайданівець" розповів, як кубанські "казакі" захоплювали Луганськ

СБУ затримала одного з учасників захоплення будівлі СБУ в Луганську в 2014 році, який повідомив, що злочинні дії координували російські кубанські "казакі"

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"У 2014 році брав участь у "антимайдані" та акціях "руской вєсни", 6 квітня 2014 року взяв участь у захопленні будівлі СБУ в Луганську. Керівництво захопленням будівлі та подальшим процесом у ньому здійснював штаб "армії південного сходу". З Красного Луча (зараз Хрустальний - ред.) прибули кубанські "казакі". Прийшовши у двір, розпочали відкривати підвал зі зброєю. Після отримання зброї *** віддав наказ про формування воєнізованих підрозділів для охорони периметру будівлі. Я сформував взвод, який був озброєний та екіпірований", - розповів затриманий.

За тиждень взвод віддали під командування командира кубанської "казачої" роти. Організатор виїхав до Росії, де познайомився ще з одним "казаком", який вербував росіян для відправки в підрозділ ватажка бойовиків "ЛНР" Миколи Козіцина. Після від'їзду на окуповані території та знов до РФ колаборант завдяки зв'язкам у ФСБ потрапив до підрозділу терориста Олександра "Бетмена" Бєднова.

У квітні 2015 року через черговий конфлікт із ватажками бандформувань чоловік залишив лави бойовиків та жив у окупованому Луганську на випадкові заробітки. Водночас українські правоохоронці понад 4 роки розшукували його за обвинуваченням у злочинах за ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 262 (викрадення вогнепальної зброї), ч.1 ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель) Кримінального кодексу України.

Екс-бойовика затримали на підконтрольній українській владі території Донбасу. Йому оголосили підозру у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України (ч. 2 ст. 110) Кримінального кодексу України. Підозрюваного заарештовано, він дає свідчення щодо інших організаторів і причетних до захоплення будівлі СБУ в Луганську та арсеналу зброї, формування окупаційної адміністрації РФ та незаконних збройних формувань, а також повідомляє свої контакти зі спецслужбами країни-агресора.