Австралія вкладе $40 млн у власне космічне агентство

12 грудня уряд Австралії оголосив про створення власного національного космічного агентства

Про це повідомляється на сайті федерального уряду.

Зазначається, що нове агентство відкриє широкий спектр можливостей для національного бізнесу і дасть можливість виходу на світовий ринок космічної галузі. Інвестиції держави в новий кластер на першому етапі складуть більше $40 млн. 

"Інвестиції уряду в розмірі $41 мільйонів будуть хорошим стартовим майданчиком для створення і розвитку космічного кластера країни, який, як ми розраховуємо, приверне до $12 млрд приватних інвестицій і створить близько 20 тис.робочих місць до 2030 року ", - заявив прем'єр міністр країни Скотт Моррісон.

Агентство має почати роботу вже до середини 2019 року. Очікується, що воно стане точкою росту не тільки для столиці штату Південна Австралія, а й для регіону в цілому, оскільки тут вже існує ряд підприємств космічної промисловості і оборонного сектора.

"Створення штаб-квартири австралійського космічного агентства в Аделаїді виведе на принципово новий рівень наші підприємства космічного та оборонного секторів, на яких сьогодні працюють понад 800 осіб", - зазначила міністр промисловості, науки і технологій Австралії Карен Ендрюс.

Моррісон також сказав, що уряд має намір інвестувати близько 260 мільйонів в світову космічну промисловість, зокрема, у виробництво і запуск супутників. Ці інвестиції, за словами прем'єра, повинні сприяти розвитку мобільного та супутникового зв'язку на території континенту.

До цього року Австралія і Ісландія були єдиними з найбільш розвинених країн світу (35 держав-членів Організації економічного співробітництва і розвитку) без власних космічних агентств. Більшість європейських країн є членами Європейського космічного агентства (ESA). І навіть в Новій Зеландії подібне відомство з'явилося в 2016 році.