Коли надійде перший транш та які зобов’язання України в межах нової програми МВФ. Пояснення голови Ради НБУ

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин вважає, що Україна може отримати $1,5 - 1,9 млрд допомоги від МВФ в межах нової програми до 25 грудня

Про це Голова Ради НБУ заявив в ефірі Еспресо.TV

“18 грудня відбудеться засідання Ради директорів МВФ, де буде рішення щодо затвердження меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом і фактично старт нової програми” - пояснив Данилишин.

Зі стартом нової програми, стара програма співпраці між Міжнародним валютним фондом, яка функціонувала з 2015 року, перестає працювати.

За словами Данилишина, Україна може отримати повідомлення про виділення коштів від МВФ в межах нової програми вже протягом 3-5 днів після 18 грудня.

Голова Ради НБУ розраховує, що це може бути сума $1,5 - 1,9 млрд. Данилишин розраховує, що кошти надійдуть в Україну до католицького Різдва, тобто 25 грудня.

“Міжнародний валютний фонд - це система підтримки здатності національної валюти України до стійкості. Також це знак для світу та інших донорів, що Україна має надійний щит, але це не звільняє нас від відповідальності за розвиток економіки, розвиток та захист бізнесу та потреби дбали про національну економіку”, - пояснює він.

Нова програма передбачає цілу низку заходів з боку України, каже Богдан Данилишин:

“Зокрема, йдеться про роботу України у галузі перебудови фіскальної системи, вдосконалення політики оподаткування, енергетичної стратегії”.

Також очільник Ради НБУ нагадав, що кошти, які надходять в Україну в межах програми МВФ, поповнюють золотовалютні резерви НБУ: “На відміну від коштів Європейського Союзу, які йдуть напряму до бюджету”.

За словами Данилишина, зараз золотовалютні резерви України складають $17,8 млрд.