Почаївська лавра має стати доступною для всіх вірян, - очільник Тернопільщини

Найбільша українська святиня на заході України має бути загальнодоступною для всіх без винятку вірян

Про це розповів голова Тернопільської ОДА Степан Барна в ефірі Еспресо.TV.

“До 2001 року об’єкти Почаївської лаври перебували на балансі державного історико-архітектурного заповідника, потім вони були виведені з цього переліку та передані на баланс Кабінету Міністрів - організацію Держбуд”, - пояснює Барна.

У 2003 році на той момент прем’єр-міністр Віктор Янукович передав в оренду на майже 50 років будівлі Почаївської лаври Українській православній церкві московського патріархату.

“Будівлі Почаївської лаври нікому не належать, вони належать Господу Богу і українському народу. Ніхто не має права нині казати, що якась свята споруда, чи то Києво-Печерська лавра чи Почаївська лавра може комусь належати. Хоча такі спроби були”,- переконує голова Тернопільської ОДА.

За його словами, у 2013 році група народних депутатів від “Партії регіонів” намагалися перетягнути “святі” об’єкти з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації. Для того, щоб приватизувати їх та передати у власність одній з конфесій.

“Зрозуміло, що найбільша українська святиня на заході України має бути загальнодоступною для всіх без винятку вірян”, - каже Барна.

Втім нещодавно навколо цього була ціла епопея, розповідає чиновник:

“Шість об’єктів Почаївської лаври були зареєстровані державним реєстратором за громадою Почаївського монастиря УПЦ МП. В той же час ігноруючи позицію державного історико-архітектурного заповідника, на балансі якого ці об’єкти перебували раніше”.

Загалом, за словами Барни, у Тернопільській області виникло понад 400 конфліктів на конфесійному грунті.

Але голова ОДА впевнений, що потрібно шукати спільні позиції:

“Ми сьогодні маємо працювати не з позиції кроків, як “вколоти” представників УПЦ МП, а як їх простимулювати до об’єднання в Українську помісну церкву”, - наголосив Барна.