Поліція викрила шахраїв, які ошукали українців на 20 млн грн під виглядом біржевої діяльності

Нацполіція викрила банду шахраїв, які пропонували громадянам вкладати гроші у цінні папери, а самі - викрадали кошти з фейкових "бірж"

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

Операцію із затримання проводили у 6 областях країни. Внаслідок діяльності шахраїв громадяни втратили понад 20 млн грн. Точна сума збитків наразі встановлюється. Затримано та заарештовано 7 учасників злочинної групи, у тому числі організатора - 34-річного киянина. Загалом до банди входили 9 учасників, які маскували свою діяльність за понад 5 офіційно зареєстрованими підприємствами.

Правоохоронці встановили, що шахраї створили та підтримували в інтернеті веб-ресурс "hqbroker", призначений для привласнення коштів учасників фінансових операцій. Зловмисники агітували громадян інвестувати в торгівлю на фінансових ринках, пропонуючи купувати цінні папери для отримання прибутку.

Шахраї використали бренди "HQbrocers" та "Тrade12", щоб залучити різні веб-ресурси до імітації доброчесної ділової репутації. Після цього так звані "брокери" мали створити у потерпілих помилкове враження про здійснення торгів на світових біржах. Для цього вони задіювали вже встановлене на комп’ютер потерпілого спеціальне програмне забезпечення для проведення торгів. Ці програми фактично дозволяли віддалено контролювати комп’ютери потерпілих.

Потерпілі вважали, що мають справу з іноземними компаніями, які торгують цінними паперами і є учасниками фондового ринку та мають відповідні дозволи і ліцензії на здійснення зазначеної діяльності у світі. Таким чином шахраю спонукали потерпілих вносити кошти на рахунки шахрайського торговельно-сервісного підприємства, щоб у подальшому викрасти гроші під виглядом угод із купівлі-продажу цінних паперів.

Зловмисники організували офіси для "операторів", "технічних працівників" і "брокерів" у Києві (3), Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Маріуполі та у Дніпропетровській області.

В результаті 26 обшуків було вилучено близько 200 телефонів (як мобільних так і IP-телефонії), комп’ютерну техніку та додаткові носії інформації, а також документи, що підтверджують злочинну діяльність шахраїв, - товарні чеки, довідки, експрес-накладні, акти прийому-передачі, записи щодо даних клієнтів. Крім того, було вилучено гроші та наркотики.

Триває досудове розслідування за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Максимальна санкція за цією статтею - 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.