Процес об'єднання з бажаючими вийти із Московського патріархату розпочнеться вже після отримання Томосу, - Епіфаній

Підставою для входження до складу нової Української православної церкви представників УПЦ МП стане Томос. Тому об'єднавчі процеси з цієї гілкою українського православ'я активно розпочнуться після 6 січня 2019 року

Про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній (Думенко) під час брифінгу після своєї першої літургії в новому статусі, яка відбулася сьогодні, 16 грудня 2018 року, в столичному Михайлівському Золотоверхому соборі, передає Еспресо.TV.

"До отримання Томосу ми не прийматимемо якихось важливих рішень. Тобто Томос - це той документ, який вже оформить нас юридично як автокефальну Українську православну церкву. І після цього документу ми будемо вже формувати всі відповідні органи, які будуть керувати, брати участь в розбудові цієї Церкви", - пояснив він.

У відповідь на уточнююче запитання журналістів він підтвердив учорашню інформацію про те, що на Соборі було лише двоє архієреїв УПЦ МП.

Читайте також10 фактів про першого предстоятеля Української помісної церкви Епіфанія

"Це його високопреосвященство владика Симеон, митрополит Вінницький, а також владика Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко)", - додав Епіфаній.

Водночас, продовжив він, сьогодні їх не було на літургії у Михайлівському Золотоверхому, бо "їм потрібно на місці пояснювати людям що відбулося, як потрібно далі діяти і працювати в напрямку нашої подальшої єдності".

"Двері нашої церкви відкриті й ми усіх запрошуємо до єдності. До єдності в єдиній помісній Українській православній церкві", - наголосив предстоятель.