Колишнього власника одного з українських банків оголосили у розшук

Колишні власники та службові особи банку “Стандарт” заволоділи коштами на суму більше 900 млн грн через кредитування підконтрольних компаній

Про це йдеться у повідомлення на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Згідно з повідомленням ФГВФО, власники та службові особи ПАТ "КБ "СТАНДАРТ" у 2013-2015 роках організували протиправну схему здійснення незаконних фінансових операцій з видачі кредитних коштів.

"У результаті – шляхом прийняття неправомірних рішень про видачу кредитних коштів на завідомо незаконно відкриті рахунки підконтрольних фіктивних суб'єктів господарювання та за наданими підробленими первинними документами, було ухвалено низку рішень щодо надання банком кредитів у сумі понад 903,8 млн грн підконтрольним суб’єктам господарювання з ознаками фіктивності", - йдеться у повідомленні.

Кредитні кошти, отримані суб’єктами господарювання, перераховувались на рахунки підприємств з ознаками фіктивності та підставних фізичних осіб, з метою конвертації безготівкових коштів у готівкові та зняття їх у касах банківських установ, оплати за фіктивними валютними контрактами, повідомляють у Фонді.

"Схема з видачі кредитів виглядала так: кошти за кредитними договорами надавались фактично без забезпечення з умовою свого роду "відтермінованого" надання забезпечення у строк до кінця місяця. В останні дні місяця "на папері" оформлювалося забезпечення, яке уже в перші дні наступного місяця – звільнялось банком від обтяження", - йдеться у повідомленні ФГВФО.

Тож при заявленій "на папері" балансовій вартості усіх активів банку у понад 892 млн грн, їхня оціночна вартість виявилась у 20 разів нижчою – 41 млн грн.

За фактом протиправних дій начальнику управління активних операцій та в.о. Голови правління оголошено підозри.

Також підозру оголошено колишньому власнику банку: “Оголошено розшук та отримано дозвіл суду на його затримання. Проводиться розшук у тому числі шляхом засобів “Інтерпол”, -  йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що станом на початок листопада 2018 року у рамках виплати Фондом гарантованого відшкодування вкладники банку отримали 492,1 млн. грн.