Енергетики закликають ВР ухвалити законопроект по аукціонах на “зелені тарифи”

За ініціативи Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу законопроект щодо впровадження аукціонів по “зелених тарифах” зареєстровано у стінах Верховної Ради

У четвер Верховна Рада має розглянути законопроект щодо впровадження аукціонів по “зеленим тарифам” для виробників чистої електроенергії. За ініціативи Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу документ вже зареєстровано у стінах Верховної Ради. Механізм аукціонів такий - в них перемагатиме той виробник чистої електроенергії, хто запропонує найнижчий тариф для споживачів.

“Саме через те, що в нас є “зелений” тариф, саме через те, що зараз ринок закликає до прийняття аукціонів, тому ми і просимо включити конкурентні механізми на отримання стимулювання від держави. Тільки аукціони покажуть, наскільки інвестор є ефективним у плані залучення коштів, щодо залучення більш якісного обладнання, щодо пошуку кращого місця для свого об'єкту”, - заявляє Олексій Оржель Голова Української асоціації відновлюваної енергетики.

За останні чотири роки у відновлювану енергетику інвестовано майже півтора мільярди євро. Аби капіталовкладення в сектор не зменшувались, інвесторам потрібні надійні гарантії, кажуть фахівці. Саме тому так гостро постало питання запуску аукціонів.

“Великі гравці, фінансові установи вони призупинили фінансування проектів до того часу, поки не буде прийнято Закон. А це впливає на рішення інвесторів починати проекти. Проекти не рухаються”, - переконаний Максим Сисоєв, Співголова комітету Європейської Бізнес Асоціації з палива та енергетики.

“Коли в Україні є непрозорість, це є підставою для корупції. Якщо ми це усунемо і правила будуть прозорі, перспективи будуть очікувані, то ми зможемо залучати сюди інвесторів, які будуть приходити в Україну, приносити гроші, вкладати ці гроші в економіку України. І ще одне — це буде підвищувати енергоефективність та енергобезпеку нашої країни 00:54”, додає Валерія Заружко, народний депутат України.

Пілотні два проекти по проведенню аукціонів можуть відбутися вже наступного року. А з 2020-го мають стати системними. Голова Держенергоефективності, представники ринку відновлювальної енергетики та Європейської Бізнес Асоціації підписали звернення до спікера парламенту Андрія Парубія. З проханням підтримати профільний законопроект вже найближчого четверга та розглянути його одним з перших.