Позов Медведчука дозволить нагадати, як він "захищав" Стуса за СРСР, - Гопко

Судовий процес за позовом кума Володимира Путіна Віктора Медведчука до народного депутата Ганни Гопко дасть змогу підняти архівні документи і нагадати суспільству, що Медведчук робив за часів СРСР, зокрема, як сприяв засудженню та засланню україньского поета Василя Стуса

Про це Гопко заявила журналістам у кулуарах Ради, передає Еспресо.TV.

"Що, ми бачимо, робить Медведчук. Медведчук фактично подає позови на українських депутатів, відволікаючи їх від державних справ. Зокрема, в моєму випадку - після посту в Facebook, датованого 3 вересня, напередодні річниці загибелі Стуса. Ця справа дуже резонансна, оскільки саме Медведчук був адвокатом Стуса в той час. Як говорив сам Василь Стус, він відмовлявся від послуг такого адвоката, чітко розуміючи, що термін ув'язнення може бути збільшено", - сказала Гопко.

Нардеп зазначила, що Стус - не єдиний політв'язень, якого Медведчук "захищав" у інтересах КДБ.

"Є інші приклади. Досі живий пан Концевич, у якого адвокатом теж був Медведчук. І коли суддя виніс вирок у 3 роки, Медведчук клопотав про додаткових 1,5 роки і фактично замість адвоката перетворився на прокурора. Те, що Медведчук подав на мене до суду, буде хорошою можливістю витягнути архіви і насправді показати, чим за радянських часів займався адвокат Медведчук, представляючи фактично інтереси КДБ", - додала Гопко.

Нардеп також заявила, що Медведчука не слід залучати до обговорень у Мінську з боку України.

"Відповідно до заяв президента України і представника в Тристоронній контактній групі в Мінську, останні півроку Медведчук дійсно не бере участі як представник України. Нарешті це збулося, тому що з 2014 особисто я вважаю, що це була погана ідея - залучити кума Путіна до звільнення українських в'язнів, чи то заручників, чи політичних в'язнів", - сказала Гопко.