РФ відмовилась обмінювати своїх громадян на українських політв'язнів

Росія у Мінську вкотре відмовилась обмінювати своїх громадян на українських політв'язнів, серед яких пропонувалося обміняти і утримуваного в РФ Станіслава Клиха

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у Facebook.

"На жаль, РФ і бойовики займають деструктивну позицію, РФ категорично відмовляється визнати своїх своїми, називає їх "отпускниками", "добровольцами", і тд. Хоч будь - який статус цих людей залишає їх громадянами Росії. І ця відмова від своїх громадян Росією - дуже показова", - написала вона.

Як заявила Геращенко, Україна готова була піти на компромісні варіанти, дзеркально звільнити людей, які мають важкі діагнози чи проблеми зі здоров‘ям.

"Ми запропонували звільнити громадянина РФ Седікова в обмін на політв‘язня Кремля Клиха, який має зараз серйозні проблеми зі здоров‘ям. Тобто, ми готові до різних компромісних форматів, до різних формул, які пропонували - але по всім пропозиціям отримали відмову", - написала Геращенко.

Крім того, пропонували як компромісний варіант звільнити в першу чергу тих, хто довго утримується в тюрмах, зі списку 66 на 19 і на жодну пропозицію не почули згоди. 

На думку Геращенко, РФ блокує усі процеси в Мінську, бо вважає, що будь-який прогрес допомогає президенту Порошенку, а Росія прагне зміни нинішньої української влади. Тому блокує усі кроки для пошуку компромісу і досягнення прогресу, схоже, до виборів.