В АМКУ є підстави оголосити рішення щодо ситуації на ринку електроенергії - експерти

На думку експертів, розгляд справи затягується через політичний тиск, адже всі докази у наявності та немає жодних спростувань чи зауважень від профільного департаменту АМКУ.

Ще з 2015 року Антимонопольний комітет веде розслідування — чи є ознаки монополіі на ринку електроенергії? Розслідування ініціювала Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Рішення мали оголосити ще 20 листопада. Та у заявників по справі тоді з'явились зауваження. На наступному засіданні 18 грудня АМКУ знову не зміг винести вердикт. На думку експертів, розгляд справи затягується через політичний тиск, адже всі докази у наявності та немає жодних спростувань чи зауважень від профільного департаменту АМКУ.

“Треба розуміти, що на жаль справа затягується. Вона триває з 2015 року. Суть стосується подій, які відбувалися у 2014-15 роках. За три роки я думаю було достатньо часу, щоб зібрати всі необхідні дані і ухвалювати рішення. Ймовірно АМКУ може піддаватися певному політичному тиску і впливу, тобто перебувати під пресингом сторонніх учасників процесу, що не дуже добре відображається на розгляді справи”, - вважає експерт з енергетики Юрій Корольчук.

За попередніми висновками Комітету, монополії ДТЕК на ринку немає. Ринкова частка енергохолдингу у виробництві електроенергії складає 26 відсотків. Тоді як компанія “Енергоатом” виробляє більше 50-ти.

“З боку ДТЕК відсутні ознаки зловживання монопольним положенням. Оскільки його діяльність контролюється НКРЕКП та Міністерством енергетики. Які у свою чергу не повідомляли про вплив з боку ДТЕК”, - заявила перший заступник голови АМКУ

Чергова спроба оголосити остаточне рішення буде вже у наступному році. Засідання Антимонопольного Комітету по цій справі призначили на 17 січня.